Annons
IF Elfsborg vs. IFK Göteborg
17/07 kl. 15:00
Annons
 
A-laget
Välkommen tillbaka Magnus Haglund
2014-11-12 11:00


141112 Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson och ordförande Bo Johansson tillsammans med nya managern Magnus Haglund innan presskonferens den 12 november 2014 i BORÅS.Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN STR / *** BETALBILD ***


IF Elfsborg nye manager heter Magnus Haglund. Kontraktet är på fyra år och efter att ha tillbringat de  tre senaste åren i norska Lilleström är det nu dags för comeback i svensk fotboll och gulsvart.


– När Elfsborg kom på banan fullt ut så kändes det helt rätt för mig. Jag har ett väldigt stort hjärta för klubben, säger Haglund.


– Det känns fantastiskt att Magnus nu kommer ”hem” till Elfsborg igen. Han har haft tre fina år i Lilleström där både klubb och supportrar gärna hade haft honom kvar. Med anledning av att vi inte fick ha Klas kvar hos oss var det viktigt att hitta någon som kunde fortsätta på den inslagna vägen med den arbetsmodell som vi hittade tillsammans med Klas. Magnus är helt rätt person för den uppgiften. Han gjorde ett fantastiskt jobb hos oss när klubben hade sin bästa period sedan 1930 och 40-talet och att han nu har tackat ja till en delvis ny roll hos oss känns väldigt bra. Elfsborg vill vara den främsta utmanaren till storstadsklubbarna i Sverige och vi ser fram emot det arbetet tillsammans med team Haglund, Mian och Wettergren, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.


Det var när Klas Ingesson i början av oktober meddelade att han inte skulle fortsätta som manager i Elfsborg som samtalen med Haglund inleddes.


– Klas och jag hade mycket kontakt på slutet och hans önskan var att jag skulle ta jobbet. Det är en ära för mig att han ville det och även att få ta över efter Klas. Vi har känt varandra i många år genom Peter och vi har samsyn på ganska mycket, inte minst vad gäller ledarskap och människosyn. Därmed tror jag att Klas var rätt komfortabel med att jag tar jobbet och laget vidare, säger Haglund.


Hur har du och Peter Wettergren pratat kring det här?

– Vi ser mycket fram emot att jobba ihop igen. Vi känner ju varandra oerhört väl och har ett arbetssätt som fungerar bra. Jag har haft en jättefin stab omkring mig i Lilleström men jag har såklart saknat Peter och de andra ledarna i Elfsborg.


Hur har du följt Elfsborg under de här tre åren och vad är uppfattningen om materialet du nu får att jobba med?

– Jag har kanske sett ett tio-tal matcher per år och truppen känns väldigt spännande med unga lovande spelare där jag tror att många kommer att bli riktigt bra. Dagens trupp påminner en hel del om en ung generation av de spelare vi hade tidigt med bland andra Johan Wiland, Samuel Holmén med flera.


Vad blir det första du eller ni sätter tänderna i när säsongen 2015 inleds?

– Jag vill fortsätta att jobba med träningskulturen och utveckla det jobb som har gjorts så här långt. Träningsvardagen, hur vi hanterar och använder varje dag är det som kommer att avgöra hur vi presterar. Vi ska spela en attraktiv och effektiv fotboll som folk tycker om och som de vill komma och titta på men som också ska leda till goda resultat


När du slutade i Elfsborg för tre år sedan var en av anledningarna att du hade haft många av spelarna länge och du kände att det lite grann hade gått i stå. Har du fått tillräckligt med distans nu?

– Jo, men så var det. Vissa spelare hade jag haft i sex till åtta år och någonstans kommer man till en gräns. Nu har det gått tre år, en evighet i fotboll så nu känns allt väldigt nytt och fräscht. Det har ju varit en kraftig generationsväxling och truppen idag består av väldigt många unga spelare vilket är det roligaste som finns att jobba med eftersom det finns otroliga möjligheter att påverka. Nu får de profilera sig och visa vilka som ska spela och det gäller även för oss ledare.


Hur vill du beskriva dina år i Lilleström?

– Det har varit ett hårt och idogt arbete. Det är en klubb med ett helt annat spelsätt än vad jag var van vid, ett annat arbetssätt att anpassa sig till. De spelade mycket långa bollar medan jag ville ha mer kortpassningsspel. I början gick det dåligt men jag arbetade med ett projekt där klubbens önskan var att jag skulle ta laget till topp 5 i norsk fotboll. Säsongen innan jag kom dit, 2011 kom laget på 13e plats i ligan och nu efter tre år är vi topp 5 så vi har gått från botten till toppen och spelet har utvecklats trots att klubben haft en ansträngd ekonomi. Jag hade option om ytterligare ett år men uppdraget var på något sätt slutfört och kombinationen av klubbens tuffa ekonomiska situation och familjesituationen, där vi hade som utgångspunkt att flytta till Sverige igen gjorde att jag tackade nej.


Hur har du själv utvecklats som person och tränare under de här tre åren som du har varit i Norge?

– Jag har fått ytterligare tre år på nacken i ett svårt och tufft jobb och jag och familjen har fått känna på hur det är att jobba och bo utomlands, vilket har varit väldigt lärorikt. Det är mycket praktiska bestyr, mer än man tror. Man har inget socialt nät som hemma, det är exempelvis svårt att få barnvakt och umgänget är litet mot vad man är van vid så det är stor skillnad men som sagt - lärorikt. Som tränare har mitt kontrollbehov minskat lite. Tidigare ville jag kontrollera allt men idag är jag bättre på att delegera arbetsuppgifter, något som måste göras i och runt ett elitlag. Jag har väl blivit äldre och klokare och inser att det är smart att utnyttja den kompetens som andra människor i min närhet har. Det är skönt att kommit dithän, att släppa vissa bitar och må bra i det. Det gör att sakerna som jag gör själv blir bättre.


En del välkomnar dig tillbaka med öppen famn, en del tycker att klubben borde satsa på någonting helt nytt. Hur ställer du dig till det?

– Alla har rätt till en uppfattning och jag är ödmjuk inför folks uppfattningar men för mig känns det bara nytt och fräscht annars hade jag aldrig velat göra det här och det enda vi säkert vet är att resultaten kommer att visa om det här är rätt eller fel så det ger sig. Jag är hur som helst väldigt nöjd och glad över att vara här igen.


Text: Catalina Bruna

 

Nyheter A-laget

21 maj, 16
Inför Elfsborg – Jönköpings Södra: truppen, kommentarer mm.
Det har blivit dags för den sista hemmamatchen innan uppehållet! I den elfte omgången är det nykomlingen Jönköpings Södra som kommer på besök till Borås Arena, och med två spelande lag på planen så kan vi se fram emot en underhållande och spännande drabbning! Läs, lyssna och se hur förutsättningarna är inför matchen.
Läs mer...
 

20 maj, 16
En gammal historia mot våra grannar från Jönköping
Jönköpings Södra IF har denna säsong återvänt till allsvenskan efter 46 säsongers frånvaro. Det blir till att gräva i historieböckerna om matcherna mot grannstaden invid Vättern. Det har spelats nio allsvenska matcher i Borås lagen emellan och Jönköping har fem segar Elfsborg två och två oavgjorda. Målskillnaden är 21-15 i de grönvitas favör.
Läs mer...
 
18 maj, 16
Magisk halvlek gav seger i Sundsvall
Efter en första halvlek med underläge in i paus stod Elfsborg för en mäktig vändning då man körde över Sundsvall under matchens andra halva och vann till slut med 3–1. Stora, gulsvarta hjältar blev tvåmålskytten Viktor Prodell och Marcus Rohdén som krönte sin majestätiska insats med ett matchavgörande straffmål i den 87:e minuten.
Läs mer...
 
17 maj, 16
Inför Sundsvall–Elfsborg: truppen, kommentarer mm.
Ingen vila, ingen ro! Elfsborg åker till Sundsvall för match mot Giffarna i den tionde allsvenska omgången. Läs, lyssna och se hur förutsättningarna är inför den spännande drabbningen!
Läs mer...
 
16 maj, 16
Elfsborgs omgångar 13–20 fastställda
Nu är de allsvenska omgångarna 13–20 fastställda, och för Elfsborgs del drar man igång efter EM–uppehållet borta mot Helsingborg den 10 juli för att sedan ta emot IFK Göteborg i ett stekhett västderby den 17 juli. Fastställda datum och avsparkstider finns inne i artikeln.
Läs mer...
 
16 maj, 16
Jämn historia borta i Sundsvall
Elfsborg har tolv gånger spelat allsvenskt på Idrottsparken eller Norrporten Arena i Sundsvall då GIF Sundsvall varit på den andra planhalvan. Lagen har vunnit fyra matcher vardera och fyra matcher har slutat oavgjort. Målen är 12-11 till Elfsborgs fördel.
Läs mer...
 

Övriga nyheter

24 maj, 16
Fristadskolan samlade in till Garissa
Fristadskolan har återigen valt att samla in pengar till förmån för flickorna i Garissa, ett projekt som IF Elfsborg har varit med engagerat sig i sedan många år tillbaka.
Läs mer...
 
21 maj, 16
Ny seger och fortsatt obesegrade
Strandvallen i Hällevik var spelplatsen när IF Elfsborgs U-trupp mötte Mjällby AIF i U19 Allsvenskan. Då blev det seger med 0-3!
Läs mer...
 
21 maj, 16
Sjätte raka efter stark vändning
Det går bra för IF Elfsborgs U16-lag, en enorm lagmoral - det visade inte minst laget efter en stark vändning på bortaplan mot GAIS.
Läs mer...
 
18 maj, 16
Pinocchio Cup spelades på arenan
Under onsdagen spelades Pinocchio Cup på Borås Arena, en turnering för sjätteklassare i Borås Stad med fokus på Fair Play. Både killar och tjejer deltog och fick en möjlighet att spela fotboll och träffa nya kompisar från andra skolor. 
Läs mer...
 
15 maj, 16
U17 kryssade mot J-Södra
Jordbrovallen i Jönköping var spelplatsen när IF Elfsborgs U17-lag kryssade för andra gången denna vecka. 1-1 mot Jönköpings Södra.
Läs mer...
 
14 maj, 16
Ny seger - så seglar U19 upp i topp
FC Trollhättan gästade på lördagen Borås Arena, då tog IF Elfsborgs U-trupp en ny seger, denna gång med 4-0.
Läs mer...
 
 
1904, den 26 juni bildades IF Elfsborg av 19 pojkar i övre tonåren. Föreningens namn var då "Borås Fotbollslag". 1906 blev föreningen medlem i Riksidrottsförbundet och namnet ändrades samtidigt till IF Elfsborg.
Annons
Annons
Annons