IF Elfsborg vs. IFK Göteborg
17/07 kl. 15:00
Annons
 
A-laget
Välkommen tillbaka Magnus Haglund
2014-11-12 11:00


141112 Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson och ordförande Bo Johansson tillsammans med nya managern Magnus Haglund innan presskonferens den 12 november 2014 i BORÅS.Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN STR / *** BETALBILD ***


IF Elfsborg nye manager heter Magnus Haglund. Kontraktet är på fyra år och efter att ha tillbringat de  tre senaste åren i norska Lilleström är det nu dags för comeback i svensk fotboll och gulsvart.


– När Elfsborg kom på banan fullt ut så kändes det helt rätt för mig. Jag har ett väldigt stort hjärta för klubben, säger Haglund.


– Det känns fantastiskt att Magnus nu kommer ”hem” till Elfsborg igen. Han har haft tre fina år i Lilleström där både klubb och supportrar gärna hade haft honom kvar. Med anledning av att vi inte fick ha Klas kvar hos oss var det viktigt att hitta någon som kunde fortsätta på den inslagna vägen med den arbetsmodell som vi hittade tillsammans med Klas. Magnus är helt rätt person för den uppgiften. Han gjorde ett fantastiskt jobb hos oss när klubben hade sin bästa period sedan 1930 och 40-talet och att han nu har tackat ja till en delvis ny roll hos oss känns väldigt bra. Elfsborg vill vara den främsta utmanaren till storstadsklubbarna i Sverige och vi ser fram emot det arbetet tillsammans med team Haglund, Mian och Wettergren, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.


Det var när Klas Ingesson i början av oktober meddelade att han inte skulle fortsätta som manager i Elfsborg som samtalen med Haglund inleddes.


– Klas och jag hade mycket kontakt på slutet och hans önskan var att jag skulle ta jobbet. Det är en ära för mig att han ville det och även att få ta över efter Klas. Vi har känt varandra i många år genom Peter och vi har samsyn på ganska mycket, inte minst vad gäller ledarskap och människosyn. Därmed tror jag att Klas var rätt komfortabel med att jag tar jobbet och laget vidare, säger Haglund.


Hur har du och Peter Wettergren pratat kring det här?

– Vi ser mycket fram emot att jobba ihop igen. Vi känner ju varandra oerhört väl och har ett arbetssätt som fungerar bra. Jag har haft en jättefin stab omkring mig i Lilleström men jag har såklart saknat Peter och de andra ledarna i Elfsborg.


Hur har du följt Elfsborg under de här tre åren och vad är uppfattningen om materialet du nu får att jobba med?

– Jag har kanske sett ett tio-tal matcher per år och truppen känns väldigt spännande med unga lovande spelare där jag tror att många kommer att bli riktigt bra. Dagens trupp påminner en hel del om en ung generation av de spelare vi hade tidigt med bland andra Johan Wiland, Samuel Holmén med flera.


Vad blir det första du eller ni sätter tänderna i när säsongen 2015 inleds?

– Jag vill fortsätta att jobba med träningskulturen och utveckla det jobb som har gjorts så här långt. Träningsvardagen, hur vi hanterar och använder varje dag är det som kommer att avgöra hur vi presterar. Vi ska spela en attraktiv och effektiv fotboll som folk tycker om och som de vill komma och titta på men som också ska leda till goda resultat


När du slutade i Elfsborg för tre år sedan var en av anledningarna att du hade haft många av spelarna länge och du kände att det lite grann hade gått i stå. Har du fått tillräckligt med distans nu?

– Jo, men så var det. Vissa spelare hade jag haft i sex till åtta år och någonstans kommer man till en gräns. Nu har det gått tre år, en evighet i fotboll så nu känns allt väldigt nytt och fräscht. Det har ju varit en kraftig generationsväxling och truppen idag består av väldigt många unga spelare vilket är det roligaste som finns att jobba med eftersom det finns otroliga möjligheter att påverka. Nu får de profilera sig och visa vilka som ska spela och det gäller även för oss ledare.


Hur vill du beskriva dina år i Lilleström?

– Det har varit ett hårt och idogt arbete. Det är en klubb med ett helt annat spelsätt än vad jag var van vid, ett annat arbetssätt att anpassa sig till. De spelade mycket långa bollar medan jag ville ha mer kortpassningsspel. I början gick det dåligt men jag arbetade med ett projekt där klubbens önskan var att jag skulle ta laget till topp 5 i norsk fotboll. Säsongen innan jag kom dit, 2011 kom laget på 13e plats i ligan och nu efter tre år är vi topp 5 så vi har gått från botten till toppen och spelet har utvecklats trots att klubben haft en ansträngd ekonomi. Jag hade option om ytterligare ett år men uppdraget var på något sätt slutfört och kombinationen av klubbens tuffa ekonomiska situation och familjesituationen, där vi hade som utgångspunkt att flytta till Sverige igen gjorde att jag tackade nej.


Hur har du själv utvecklats som person och tränare under de här tre åren som du har varit i Norge?

– Jag har fått ytterligare tre år på nacken i ett svårt och tufft jobb och jag och familjen har fått känna på hur det är att jobba och bo utomlands, vilket har varit väldigt lärorikt. Det är mycket praktiska bestyr, mer än man tror. Man har inget socialt nät som hemma, det är exempelvis svårt att få barnvakt och umgänget är litet mot vad man är van vid så det är stor skillnad men som sagt - lärorikt. Som tränare har mitt kontrollbehov minskat lite. Tidigare ville jag kontrollera allt men idag är jag bättre på att delegera arbetsuppgifter, något som måste göras i och runt ett elitlag. Jag har väl blivit äldre och klokare och inser att det är smart att utnyttja den kompetens som andra människor i min närhet har. Det är skönt att kommit dithän, att släppa vissa bitar och må bra i det. Det gör att sakerna som jag gör själv blir bättre.


En del välkomnar dig tillbaka med öppen famn, en del tycker att klubben borde satsa på någonting helt nytt. Hur ställer du dig till det?

– Alla har rätt till en uppfattning och jag är ödmjuk inför folks uppfattningar men för mig känns det bara nytt och fräscht annars hade jag aldrig velat göra det här och det enda vi säkert vet är att resultaten kommer att visa om det här är rätt eller fel så det ger sig. Jag är hur som helst väldigt nöjd och glad över att vara här igen.


Text: Catalina Bruna

 

Nyheter A-laget

18 jun, 16
IF Elfsborg på träningsläger
IF Elfsborg är i Varberg för träningsläger under uppehållet, här är såväl bilder som video från lägret.
Läs mer...
 

15 jun, 16
Skadefri trupp inför träningsstarten
Med tre och en halv vecka kvar till nystarten av allsvenskan är det dags. Efter två veckors träningsuppehåll för spelare och ledare, börjar A-laget träna igen. Och de gör det med en skadefri trupp.
Läs mer...
 
01 jun, 16
Omgångarna 21–30 fastställda
Nu är Elfsborgs allsvenska omgångar 21–30 fastställda. Få reda på datum och avsparkstider inne i artikeln.
Läs mer...
 
01 jun, 16
Elfsborg förlänger med Per Frick
Elfsborgs kraftfulle forward Per Frick, 24 år, förlänger sitt kontrakt med gulsvart. I och med påskriften är Frick nu knuten till IFE över säsongen 2018, vilket gläder honom stort. – Jag har varit i Elfsborg sedan jag var 17 år, och under åren som gått så har det verkligen blivit min klubb. Det är här jag vill vara, så att skriva ett nytt kontrakt känns väldigt bra, säger han.
Läs mer...
 
29 maj, 16
Hållen nolla och poäng i Norrköping
Elfsborg var ofina nog att spela till sig en poäng borta mot regerande mästarna Norrköping när Janne Andersson skulle avtackas, och i ärlighetens namn kunde det blivit seger för gulsvart. Millimetrarna var inte på IFE:s sida, men nu väntar en välbehövlig semester för att sedan börja förbereda sig inför höstsäsongen.
Läs mer...
 
28 maj, 16
Inför Norrköping–Elfsborg:truppen, kommentarer mm.
Det har blivit dags för vårsäsongens sista match när Elfsborg åker till Norrköping för att ta sig an de regerande svenska mästarna. Läs, lyssna och se hur förutsättningarna är inför den spännande drabbningen!
Läs mer...
 

Övriga nyheter

23 jun, 16
Första lägerveckan avslutad
Vid lunchtid under torsdagen avslutades sommarens första lägervecka med Camp Elfsborg fotbollsskola. 110 barn har under veckan levt lägerliv, spelat fotboll och träffat inspirerande gäster. Totalt under två veckor deltar totalt 210 barn vilket är nytt rekord för lägret! 
Läs mer...
 
18 jun, 16
U17 tog fjärde raka segern
Näst sista matchen innan sommaruppehållet väntade när Falkenbergs FF kom till Borås Arena 2, en match som slutade 4-0 till Elfsborg.
Läs mer...
 
16 jun, 16
U16 vann övertygande mot Häcken
Serieledarna i U16 Nationell Serie, IF Elfsborg, vann med 4-0 mot BK Häcken i en riktigt bra U16-match. Samtliga mål gjorda i andra halvlek.
Läs mer...
 
12 jun, 16
U16 tillbaka som vinnare
Förlustmatchen senast var glömd - på söndagen vann U16-laget komfortabelt med hela 6-0 mot Örgryte IS och är nu åter på vinnarbanan.
Läs mer...
 
12 jun, 16
Elfsborg vann seriefinalen mot MFF
Toppmatch mellan serieettan IF Elfsborg när Malmö FF kom till Borås, en match hemmalaget vann med 1-0.
Läs mer...
 
11 jun, 16
Tredje raka segern när Mjällby besegrades
Historiskt tuff och hård bortamatch brukar vänta när IF Elfsborg gästar Mjällby i Sölvesborg - på lördagen var det dags igen.
Läs mer...
 
 
1904, den 26 juni bildades IF Elfsborg av 19 pojkar i övre tonåren. Föreningens namn var då "Borås Fotbollslag". 1906 blev föreningen medlem i Riksidrottsförbundet och namnet ändrades samtidigt till IF Elfsborg.
Annons
Annons
Annons
Annons